
Νέοι κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών
25/03/2020
Επιστολή Ε.Σ.Θ. προς Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης
26/03/2020Νέο ευέλικτο ΤΕΜΠΜΕ ζητεί ο ΕΣΘ για την επόμενη μέρα
Αγωνιούν οι φορείς της Θεσσαλονίκης
Του Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@naftemporiki.gr
Μεγάλος προβληματισμός και έντονη ανησυχία για τη μέρα που θα ξημερώσει στην πραγματική οικονομία μετά το τέλος του lock down επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το σοκ του εν πολλοίς γενικού λουκέτου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Φορείς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας της πόλης δηλώνουν μεν ικανοποιημένοι από τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης σε σχέση με την άμεση ανακοίνωση των μέτρων στήριξης, αλλά εκφράζουν φόβους ότι το χτύπημα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τόσο σκληρό που αυτά δεν θα αποδειχθούν τελικά αρκετά να διασώσουν τις πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας.
Στοχευμένο σχέδιο
0 πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, πέρα από την άρση των αδικιών με τους ΚΑΔ, ζητεί ένα στοχευμένο σχέδιο που θα έχει ως βασικό στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων μόλις αυτές ξεκινήσουν να λειτουργούν. Συγκεκριμένα, προτείνει το πάγωμα των πάγιων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν βάλει λουκέτο ή πλήττονται λόγω των περιοριστικών μέτρων για όσο διάστημα αυτά θα παραμείνουν σε ισχύ και κατόπιν τη δυνατότητα εξόφλησής τους σε βάθος τετραετίας. Για την υλοποίηση του σχεδίου, όπως σημειώνει, θα πρέπει να «τρέξουν» τραπεζικές χρηματοδοτήσεις με εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, στη λογική που λειτουργούσε το ΤΕΜΠΜΕ, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. «Είναι πολύ θετική η κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, όπως και η δυνατότητα αναστολής ή έκπτωσης στους φόρους, αλλά υπάρχουν και άλλες υποχρεώσεις (ενοίκιο, ρεύμα κτλ.) που θα συσσωρευτούν και θα μοιάζουν με βουνό όταν αρχίσει να λειτουργεί ξανά η αγορά. Εδώ λοιπόν χρειάζεται μία γενναία παρέμβαση ώστε και όσοι έχουν απαιτήσεις να πάρουν τα λεφτά τους και οι επιχειρήσεις να διευκολυνθούν», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΣΘ.
Ηλεκτρονικές πωλήσεις
Αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών αλλά και επίπλων, ξένες και ελληνικές, έχουν ήδη μπει για τα καλά στο πνεύμα του «Μένουμε Σπίτι» και άρα στον χορό των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ενημερώνοντας με e-mails, μηνύματα στο Viber αλλά και καμπανιές στα social media για προσφορές που ξεκινούν από 20% και φθάνουν μέχρι και το 50%. Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, στη Θεσσαλονίκη το προϊόν με τις περισσότερες πωλήσεις είναι για ευνόητους λόγους οι ψυγειοκαταψύκτες και μετά τα ψυγεία, ενώ αυξημένο είναι το ενδιαφέρον και για τηλεοράσεις, smart phones, καθώς και άλλα οικιακά είδη όπως καφετιέρες και μίξερ.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι τουλάχιστον 4-5 διεθνή brands ένδυσης/υπόδησης που είχαν στοχεύσει τη Θεσσαλονίκη για δημιουργία νέου καταστήματος (τα δύο εξ αυτών μάλιστα βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις με ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της πόλης) έβαλαν στον πάγο τα σχέδιά τους διότι προφανώς πλέον προτεραιότητα, σε όλα σχεδόν τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δεν είναι η επέκταση αλλά η συντήρηση, όταν δεν είναι η επιβίωση.
Η αγορά ακινήτων
«Στην αγορά ακινήτων είναι αναμενόμενο το retail μαζί με τις τουριστικές επενδύσεις να δέχονται το πιο σκληρό χτύπημα από τη στιγμή που δεν υπάρχει φυσική αγορά λιανικής και πελάτες», σχολιάζει στη «Ν» ο Δημήτρης Τζιβράς, γενικός διευθυντή της Atria Property Services (μέλους του ομίλου CBRE) στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας ότι, στον αντίποδα, στην αγορά του corporate real estate της πόλης, με την αξιοποίηση και της τεχνολογίας και της τηλεργασίας, συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Και τούτο διότι, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν γραφειακούς χώρους λειτουργούν με μεσομακροπρόθεσμη λογική. Ο κ. Τζιβράς μάλιστα εκτιμά ότι η τρέχουσα κρίση θα ευνοήσει την αγορά αποθηκευτικών χώρων γιατί η αυξανόμενη δυναμική του e-commerce υπογραμμίζει πόσο μεγάλη σημασία έχει για μία επιχείρηση, στη σύγχρονη εποχή, να έχει ισχυρό δίκτυο logistics.
[SID.13418736]