Θεσσαλονίκη 27/8/2020
ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”
Η οικονομική ασφυξία, οι υπέρογκοι φόροι και οι υψηλές εισφορές στερούν την πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν καθημερινό αγώνα για να σταθούν όρθιες μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δέχεται την κραυγή αγωνίας και αβεβαιότητας των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς διακυβεύεται το μέλλον των επιχειρήσεών τους και προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να στηρίξει τους συναδέλφους, υποβάλλοντας, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα στηρίξουν την εύθραυστη οικονομία μας.
Αν λάβουμε υπόψη μας τη δεκαετή οικονομική κρίση και την μετά κορονοϊού οικονομική συνθήκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται καθημερινά, με τη ζήτηση να σημειώνει κατακόρυφη πτώση, εύκολα φαίνεται η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν έρθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παλεύουν για την επιβίωση τους.
Τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση πρέπει να είναι οριζόντια και όχι επιλεκτικά (βιώσιμοι και μη βιώσιμοι κλπ), μιας και βιώσιμοι στην συγκεκριμένη συγκυρία, και με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, δεν υπάρχουν. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα διότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα λουκέτα και φοβάμαι ότι, αν δεν δράσει η κυβέρνηση άμεσα, θα ξεκινήσει το ντόμινο όπου οι μη βιώσιμοι θα παρασέρνουν τους «βιώσιμους» προς τα κάτω. Ο κίνδυνος λουκέτου και, μοιραία, η αύξηση της ανεργίας είναι πλέον ορατός.
Ο μετασχηματισμός του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας ίσως μας γυρνάει 40 χρόνια πίσω, όταν λειτουργούσε ο πρωτογενής τομέας. Η Ελλάδα τότε ήταν παραγωγός βαμβακιού από τις καλύτερες ποιότητες στον κόσμο. Για παράδειγμα όταν τα προϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας εξαγόταν στα πέρατα της γης (κλωστοϋφαντουργία, είδη ένδυσης, υπόδησης κλπ), η Ελλάδα είχε τρεις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων (NISSAN, ATTIKA, PONY) που θα μπορούσαμε να εξελίξουμε.
Αλλά τότε δεν υπερασπιστήκαμε, ως οφείλαμε, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδού τα αποτελέσματα.
Σήμερα από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε: Τουρισμός – Πρωτογενής Τομέας – Παραγωγική διαδικασία. Να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εκεί είναι το μέλλον μας και έτσι θα βρεθούν μπροστά στο δίλημμα:
Πότε έκαναν λάθος: τότε ή τώρα;
Η ΔΕΘ ήταν και είναι ένα πολύπλευρο εμπορικό γεγονός, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη. Ο εκθεσιακός χώρος της Δ.Ε.Θ. είναι ο χώρος στον οποίο έχουν επιτευχθεί σημαντικές οικονομικές, επιχειρηματικές συνεργασίες και πρωτοβουλίες. Συνέβαλε πάντα στην προώθηση και στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως κέντρου εξελίξεων διεθνούς εμβέλειας.
Το οικονομικό πλήγμα που θα υποστεί η πόλη μας θα είναι βαρύ από την φετινή ακύρωσή της. Οι απώλειες θα είναι μεγάλες και έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά ήδη στενάζει από την κρίση του κορονοϊού. Επιπλέον χάνεται μια καλή ευκαιρία για επιχειρηματικές συμφωνίες καθώς τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ είναι η χώρα της Γερμανίας.
Στις δύσκολες ώρες που βιώνει η πόλη και γενικότερα η χώρα μας, με μια κοινή προσπάθεια, θα πρέπει να επιδιώξουμε να ξεπεράσουμε την οικονομική και κοινωνική κρίση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος όλων είναι να ξαναχτίσουμε ό,τι δυνατόν καλύτερο και ανθρώπινο, με την ΕΛΠΙΔΑ να οδηγήσουμε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία σε έξοδο από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ