Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (1916 – 2016 )

100 χρόνια ζωή-100 χρόνια ιστορία

 

Όπου κι’ αν σκάψεις στη Θεσσαλονίκη θα βρεις ίχνη όχι μόνον ενός ένδοξου παρελθόντος, αλλά και τα τεκμήρια μιας συνεχούς πορείας προς την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη.

Θεσσαλονίκη: μια πόλη με πλούσιο παρελθόν και σταθερή φυσιογνωμία από την ίδρυσή της. Μια πόλη μητροπολιτικού και αστικού χαρακτήρα, μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις με τόση μακραίωνη και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή ,

Μια πόλη που βίωσε την πολυπολιτισμικότητα, που γνώρισε κατακτητές και καταστροφές, αίγλη και οικονομική ευρωστία, που έχει συνθέσει την ιστορία της από τη διαφορετικότητα των κατοίκων της. Μια πόλη που σήμερα γίνεται ξενοφοβική και κρύβεται στην άχρωμη απομόνωση της…

Μέσα από την πολυτάραχη ιστορία της, η Θεσσαλονίκη διαμόρφωσε το δικό της πολιτιστικό ιδίωμα, δημιούργησε τη δική της πνευματική και καλλιτεχνική ζωή και ανέπτυξε μία ιδιαίτερη, δυναμική οικονομική παρουσία.

Πολιτιστικό, οικονομικό και εμπορικό κέντρο, γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη τόσο κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, όσο και στους χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Ανοιχτή πόλη …(ήταν)…στους δύο κόσμους, της Δύσης και της Ανατολής, αποτέλεσε σταθμό για όλους τους λαούς που πέρασαν απ΄ αυτήν. Βυζαντινοί, Φράγκοι, Οθωμανοί, Εβραίοι πρόσθεσαν τα δικά τους στοιχεία στον πολιτισμό της, στην πολιτιστική της κληρονομιά, στις ιστορίες και τις παραδόσεις της μακρόχρονης πορείας της.

Από τότε που ο Κάσσανδρος έχτισε τη Θεσσαλονίκη, η πόλη μας αποτέλεσε το κύριο εμπορικό κέντρο της περιοχής.

Η ανάπτυξη του εμπορίου της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε και αποτελεί παράλληλα  την ατμομηχανή στη βιομηχανική και βιοτεχνική ανάπτυξη της περιοχής. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιομηχανίας είναι η συνένωση των δυνάμεων τω εμπόρων αλλά και των βιομηχάνων με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη προάσπιση θέσεων τους.

Πρώτοι ξεκινούν οι βιομήχανοι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι ιδρύουν, τον Φεβρουάριο του 1915, τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μακεδονίας, ο οποίος στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ακολουθούν με την ίδρυση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης το 1916. Τα ιδρυτικά μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είναι Ελληνικής ιθαγένειας, αλλά στην πορεία ο Σύλλογος πλαισιώνεται και από τα μέλη της δυναμικής Εβραϊκής εμπορικής κοινότητας.

Το Καταστατικό του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο την 1η Δεκεμβρίου 1916, με Πρόεδρο τον Αθανάσιο Μακρή.

Ο σπόρος για τη δημιουργία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης είχε ριφθεί πριν είκοσι χρόνια. Το 1895 ιδρύθηκε Εμπορική Λέσχη, η οποία είχε ως σκοπό την προστασία των συμφερόντων των εμπόρων και ιδίως των εισαγωγέων. Οι ιδρυτές της Λέσχης ήταν μεγαλέμποροι εισαγωγείς, αλλά αργότερα έγιναν μέλη και πολλοί άλλοι έμποροι διαφόρων κλάδων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης γεννήθηκε και ενηλικιώθηκε μαζί με τη γενέτειρά του, στη φάση της ένταξης και ωρίμανσης της πόλης στο ελληνικό κράτος.

Από τα πρώτα βήματά του και ιδιαίτερα στην περίοδο του μεσοπολέμου, συνετέλεσε μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στην αναβάθμιση του ρόλου του εμπορίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ΄Ενωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος και στη συνέχεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ταυτόχρονα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εμπορίου, Φορείς οι οποίοι εδρεύουν στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Το έργο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και η ιστορία του στηρίζεται σε κάποιους ανθρώπους που πραγματικά προσπάθησαν και αγωνίστηκαν για τη στήριξη της Αγοράς και την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου του εμπορίου.

Ο πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος υπέγραψε το ιδρυτικό Καταστατικό ήταν ο Αθανάσιος Μακρής, ο οποίος παρέμεινε Πρόεδρος μέχρι το 1920. Ο Αθανάσιος Μακρής υπήρξε, επίσης, ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας, καθώς και Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Από το 1920 και για ένα χρόνο, έως το 1921, Πρόεδρος του Ε.Σ.Θ. υπήρξε ο  Κύρος Κύρτσης, ευεργέτης της πόλης, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του βιομηχανικού τμήματος του ΕΒΕΘ .

Από το 1922 έως το 1941 Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Σταύρος Γρηγοριάδης, Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της ΔΕΘ,  πολιτευτής και Πρόεδρος της Ελευθέρας Ζώνης Λιμένος Θεσσαλονίκης για πολλά χρόνια , μέλος των διοικήσεων και Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, διαχρονικός παράγων οργανισμών, σωματείων και ιδρυμάτων της πόλης.

1941-1942 Αλέξανδρος Κράλλης.  Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, συμμετείχε σε πολλούς οργανισμούς και φορείς της πόλης.

Από το 1942 έως το 1950, χρόνια ιδιαίτερα δύσκολα, Πρόεδρος του Συλλόγου υπήρξε ο Αλέξανδρος Λέτσας, Έμπορος ξυλείας, Γεωπόνος, Δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας Νέα Ελλάς.. Πολυτάλαντος, εργατικός και επίμονος συνέβαλε πέρα από την εμπορική του δραστηριότητα σε πλήθος κοινωνικών, φιλανθρωπικών, εθνικών και άλλων δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος και για 26 χρόνια Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σ΄αυτόν οφείλεται η σύλληψη της ιδέας και η ανοικοδόμηση του κτιριακού συγκροτήματος της ΕΜΣ. Συγγραφέας ιστορικών συγγραμμάτων.

1950-1965. Πρόεδρος του Συλλόγου ο Κλέων Κοσμίδης, ο οποίος υπήρξε και Βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Από το 1966 μέχρι το Μάιο του 1971 Πρόεδρος διετέλεσε ο Μιχάλης  Κατσουγιάννης. Η Διοίκηση αυτή ήταν εκείνη που διείδε τον κίνδυνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και συνέστησε τη συνένωση των ομοειδών μικρών επιχειρήσεων.

Η ανοδική πορεία συνεχίσθηκε και με τον αείμνηστο Βασίλειο Πετρίδη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το Μαϊο του 1971 μέχρι τον Ιούνιο 1975, οπότε παραιτήθηκε, για να διεκδικήσει την προεδρία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Μακρά υπήρξε η θητεία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη στο αξίωμα του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μέλος των διοικήσεων για πολλά χρόνια, εξελέγη Πρόεδρος το 1975 και αποχώρησε το 1987, αφού τιμήθηκε με το αξίωμα του Επιτίμου Προέδρου του Συλλόγου.

Από το 1987 έως το 1993, το αξίωμα του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατέχει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Γραβάνης, άνθρωπος της ευγένειας, της τάξης και του προγραμματισμού. Λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας περί συνδικαλιστικών οργανώσεων, η εσωτερική διάρθρωση του Συλλόγου αλλάζει  και ιδρύονται Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Η σκυτάλη της Προεδρίας περνάει, πλέον, σε νέους ανθρώπους και μια νέα καινοτόμα εποχή ξεκινάει για τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Το 1993 Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο Χρήστος Φώλιας, ο οποίος παραμένει μέχρι το Δεκέμβριο 1997, οπότε και παραιτήθηκε λόγω της εκλογής του ως Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος του ελληνικού εμπορίου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  και αργότερα Πρόεδρος της, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurocommerce.    Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής,  βουλευτής και διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών   και υπουργός Ανάπτυξης.

Η Διοίκηση του Συλλόγου απαρτίζεται, κυρίως, από νέους ανθρώπους, που σηματοδοτούν τη μελλοντική πορεία του Συλλόγου, όπως ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Κωστής Χαντζαρίδης, ο Δημήτρης Μπακατσέλος, ο Μανώλης Βλαχογιάννης, η νέα γενιά του εμπορικού συνδικαλισμού της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος περνάει σε μια νέα εποχή, ανάλογη με τις απαιτήσεις των καιρών. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατόρθωσαν, μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, να επιτύχουν μια συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να τοποθετηθούν σε διάφορα ευρωπαϊκά όργανα, ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου.

Αυτή την περίοδο, η Θεσσαλονίκη προβάλλεται ως το πλέον προσιτό κέντρο, για τους Βαλκάνιους και τους κατοίκους των παρευξείνιων περιοχών. Για το λόγο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμμάτισε την ηλεκτρονική σύνδεση με τα μέλη του, με την Τράπεζα Πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Διαδίκτυο και οργανισμούς και επιχειρήσεις βαλκανικών χωρών.

Και τούτο, γιατί οι συνθήκες εμπορίου αλλάζουν με ταχύτατο ρυθμό.

Διάδοχος του Χρήστου Φώλια ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία του Συλλόγου από το  1997 έως το   2002, έχοντας διατελέσει σε θέσεις Αντιπροέδρου στις προηγούμενες Διοικήσεις. Η εποχή του εκσυγχρονισμού για τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των εμπορικών επιχειρήσεων, ώστε  να  μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Οικονομικής-Νομισματικής ΄Ενωσης και εστιάζουν σε επιχειρηματικές πολιτικές που θα εξασφαλίσουν και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Δημήτρης Δημητριάδης υπήρξε και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τακτικό μέλος της Επιτροπής Εμπορίου και Διανομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και Πρόεδρος  της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε.

Στη συνέχεια ο Χαράλαμπος (Λάμπης) Χαραλαμπίδης, ο οποίος έγινε μέλος του Συλλόγου σε νεαρή ηλικία, αναλαμβάνει τα ηνία της Προεδρίας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το   2002 έως το 2005. Είναι μία εποχή, κατά την οποία το εμπόριο περνάει σε μια εποχή επαναπροσδιορισμού του. Ο Εμπορικός Σύλλογος επικεντρώνεται, κυρίως, στο συνδικαλιστικό του ρόλο, προκειμένου να στηρίξει την επιβίωση του παραδοσιακού εμπορίου. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, υπήρξε και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από το 2005 έως και το 2014 την Προεδρία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατέχει ο Κωστής Χαντζαρίδης. ΄Ανθρωπος της Αγοράς και «έμπειρος» στη συνδικαλιστική δράση, αφού υπήρξε, για πολλά χρόνια, μέλος Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου και διετέλεσε, επίσης, Γενικός Γραμματέας, καθώς και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Πρωταρχικός στόχος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατά τη θητεία του κου Χαντζαρίδη, η εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πέραν της στενής συνδικαλιστικής του δράσης, επικεντρώνεται στην  στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς και επιχειρηματικότητας της πόλης μας, υλοποιώντας ενέργειες, με στόχο την ενίσχυση της καταναλωτικής κίνησης και την τόνωση του ψυχολογικού κλίματος.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με τον Παντελή Φιλιππίδη ο οποίος «κρατά το τιμόνι» του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2014, με προοπτική την άξια συνέχιση και εξέλιξη του συνδικαλιστικού έργου των προκατόχων του.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική αναδρομή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης πρέπει να γίνει σε έναν άνθρωπο καίριου χαρακτήρα, αμέμπτου  ηθικής, λίαν αξιόπιστο και χαμηλών τόνων, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από το 1975 έως το 1998, στηρίζοντας και ενισχύοντας τη Διοίκηση και το προσωπικό, με την καθημερινή του παρουσία στα γραφεία του Συλλόγου, επί 23 συνεχή χρόνια. Τον Κωνσταντίνο Πλατή. Για όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του στη μνήμη τους  θα είναι πάντα ο  «κύριος» Πλατής και ας έχει φύγει.

Ιστορικό – Μέλη

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1916. Αποτελεί το  Συνδικαλιστικό όργανο των εμπόρων της Θεσσαλονίκης και μέλη του είναι οι έμποροι της Θεσσαλονίκης.

 

Σκοπός

 

Σκοπός του Συλλόγου είναι η προάσπιση των τοπικών συμφερόντων του εμπορικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η προώθηση του εμπορίου της πόλης μας, καταθέτοντας θέσεις και προτάσεις αλλά και παρεμβαίνοντας στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τα υπερκείμενα συνδικαλιστικά όργανα του Εμπορίου. Οι θέσεις και οι προτάσεις του αφορούν τόσο σε τοπικά θέματα όσο και σε θέματα πανελλήνιας εμβέλειας προς όφελος της ανάπτυξης του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στοχεύει:

α. Στη διάδοση της συνδικαλιστικής ιδέας στο εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα της περιοχής που δραστηριοποιείται, καθώς και στην οργάνωση και γενικότερη λειτουργικότητα της τοπικής αγοράς.

β. Στην προώθηση και στο συντονισμό της δράσης των μελών, στην ανάπτυξη της ενότητας και της μαζικότητας του συνδικαλιστικού κινήματος  αυτών.

γ. Στην αναγνώριση και κατοχύρωση του πρωταγωνιστικού ρόλου, που διαδραματίζει ο κλάδος του εμπορίου και η επιχειρηματικότητα της περιοχής του στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη.

δ. Στη συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας στην περιοχή ευθύνης του και στην κατάρτιση προτάσεων προώθησής τους σε όφελος της ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και της Εθνικής Οικονομίας ευρύτερα.

ε. Στην συνεχή προσαρμογή του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας στα εκάστοτε ευρωπαϊκά και ευρύτερα οικονομικά δεδομένα με τη συμμετοχή, οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων πληροφόρησης, κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών.   Στη βελτίωση του φυσικού, εργασιακού και οικονομικού περιβάλλοντος, όπως επίσης και της πολεοδομικής ανασυγκρότησης περιοχών (δρόμους, πλατείες, κέντρα) που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον.

στ. Στον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας της ευρύτερης περιοχής, με την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων άσκησης της δραστηριότητας.

ζ. Στην κοινωνική, επαγγελματική και ηθική περαιτέρω εξύψωση των  μελών του καθώς και στην καλλιέργεια πνεύματος συναδελφικότητας μεταξύ τους.

 

Διοίκηση

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) διοικείται από 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) το οποίο έχει τριετή θητεία. Ανώτατο όργανο της Διοίκησης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου που διεξάγεται κατ’ έτος

 

Συμμετοχές

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι:

  • Μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
  • Μέτοχος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εμπορίου
  • Μέτοχος της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης
  • Μέτοχος του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (Κ.Α.ΕΛ.Ε.)
  • Μέτοχος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχει, εκπροσωπώντας το εμπόριο της πόλης σε φορείς/επιτροπές/όργανα όπως:

  • Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.)
  • Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
  • Δήμος Θεσσαλονίκης:

Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης

Επιτροπή ποιότητας ζωής

  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων

  • Τοπική Διοικητική Επιτροπή ΙΚΑ (ΕΦΚΑ μισθωτών)
  • Τοπική Διοικητική Επιτροπή ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ μη μισθωτών)
  • ΟΑΕΔ
  • ΔΕΘ – HELEXPO A.E.

 

Δραστηριότητα

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

  • Διεκδικεί λύσεις στα έντονα καθημερινά προβλήματα τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και στην ποιότητα ζωής μας.
  • Απευθύνεται στις δημόσιες, διοικητικές και δικαστικές αρχές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις συνεταιριστικές οργανώσεις, στους αγροτικούς συλλόγους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού και στους εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, για κάθε ζήτημα που αφορά στα επαγγελματικά συμφέροντα των μελών του, για τη διαμόρφωση, τη λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων, που αφορούν στα κοινά επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα αυτών και γενικότερα στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου.
  • Λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης και την ενημέρωση όλων των αρμοδίων αρχών σε κάθε θέμα που αφορά στους κλάδους που εκπροσωπεί.
  • Αποστέλλει συνεχείς ανακοινώσεις προς τα μέλη του και προς τα ΜΜΕ, για ενημέρωση όλων των συναδέλφων.
  • Διεξάγει έρευνες για θέματα της αγοράς.
  • Παρακολουθεί τις κυβερνητικές ενέργειες και τα προς ψήφιση νομοσχέδια, που έχουν σχέση με την εμπορική, φορολογική, αγορανομική, βιομηχανική, γεωργική, εργατική και την εν γένει επιχειρηματική και οικονομική πολιτική της περιοχής του αλλά και της χώρας γενικότερα.  Καθορίζει τη θέση του έναντι αυτών και υποδεικνύει τις, κατά την κρίση του, επιβαλλόμενες, εφαρμόσιμες και αποδοτικές λύσεις.  Πληροφορεί προς τούτο τα μέλη του αλλά και τα μέλη άλλων ομοειδών οργανώσεων τις οποίες, αν κρίνει σκόπιμο, συγκαλεί σε διασκέψεις και συνέδρια τοπικής, περιφερειακής ή και εθνικής κλίμακας για την από κοινού εξέταση των ζητημάτων που απασχολούν τους κλάδους του.
  • Οργανώνει και διεξάγει κάθε νόμιμης μορφής κινητοποιήσεις και δραστηριότητες για τη διεκδίκηση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τους κλάδους που εκπροσωπεί, καθώς και για την περιφρούρηση των επαγγελματικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών.
  • Επιδιώκει την ανάπτυξη και πρόοδο των επιχειρηματικών κλάδων που εκπροσωπεί, με την επαγγελματική εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την επαγγελματική συμβουλευτική – πιστοποίηση, στο εσωτερικό και εξωτερικό, εργοδοτών και γενικότερα προσώπων, που προέρχονται από τους κλάδους του, στελεχών υψηλής στάθμης, καθώς και εργαζομένων και ανέργων.
  • Είναι σε επαφή με αντίστοιχες οργανώσεις της χώρας και του εξωτερικού και μπορεί να συνεργάζεται με αυτές σε κοινούς στόχους ανάπτυξης και προαγωγής των συλλογικών συμφερόντων των μελών τους.
  • οργανώνει σεμινάρια επιμορφωτικά, εκπαιδευτικά κτλ., οργανώνει ημερίδες και κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ή άλλου τύπου εκδηλώσεις και γενικότερα προβαίνει σε κάθε ενέργεια για την ευρύτερη διάδοση και πληρέστερη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τις θέσεις του στα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπεί και της οικονομίας γενικότερα.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να δίνει αγώνα για να στηρίξει όπως και όσο μπορεί τους συναδέλφους, διεκδικώντας λύσεις σε καθημερινά προβλήματα που έχουν άμεση επίπτωση στην λειτουργία της αγοράς αλλά και σε θέματα που αφορούν στον κλάδο του εμπορίου και γενικότερα στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

 

Σε αυτό τον αγώνα χρειάζεται η αρωγή και η συσπείρωση όλων των συναδέλφων, γιατί….

 ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΜΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόεδρος ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Α΄ Αντιπρόεδρος ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Β΄ Αντιπρόεδρος ΧΙΟΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΝΙΚΟΣ
Γ΄ Αντιπρόεδρος ΕΔΙΑΡΟΓΛΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Γενικός Γραμματέας ΜΕΝΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ταμίας ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
Σύμβουλοι ΒΙΛΔΙΡΙΔΗΣ ΠΛΑΤΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΚΟΥΓΙΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΜΟΥΦΤΟΓΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΟΘΩΝ
ΡΑΧΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΡΟΤΣΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΕΦΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΖΙΩΓΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΤΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΝΑ
ΧΑΣΣΟΝ ΜΠΕΤΤΥ

Ομιλία

Κωνσταντίνου Ν. Πλαστήρα – Δρ. Φιλολογίας-Συγγραφέα

Στην Βραδιά Γιορτής για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 – ΟΛΥΜΠΙΟΝ

 

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  100 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

 

Αξιότιμοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Εορτάζουμε, σήμερα, έναν αιώνα ζωής και δημιουργικής δράσης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παράλληλης με τα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας, της Μακεδονίας, της Θεσσα-λονίκης. Ο Εμπορικός Σύλλογος, κοινωνική συσσωμάτωση μιας επαγγελματικής τάξης, παραμένει ο αψευδής καθρέφτης, που αντικατοπτρίζει το σφιγμό της πόλης, την επιχειρηματικότητα των πολιτών της, την επιτυχημένη οικονομική και κοινωνική δράση. Είναι το αποτέλεσμα μιας κοινής πορείας, στο χρόνο, με τα γεγονότα που χάραξαν το χαρακτήρα του καθενός με ανεξήτηλα σημάδια, είναι η ταυτότητα του νεοέλληνα της Θεσσαλονίκης που αναγεννήθηκε και αναβα-πτίστηκε από τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, μπολιάστηκε από την εγκατάσταση των προσφύγων του 1922, αναπτύχθηκε και παρήγαγε πλούτο και νέες ιδέες, κατέκτησε την ελευθερία του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, του εμπορεύεσθαι και δημιούργησε κανόνες του ευ εμπορεύεσθαι, αναδεικνύοντας την πρωτοτυπία και την ευφυία του νεοέλληνα.

Η αναπόληση, ωστόσο, μέσα από την αναδίφηση του αρχειακού υλικού και των πηγών, παραμένει μια γλαφυρή, περιδιάβαση στα ιστορικά γεγονότα, τις πράξεις και τα έργα προσώπων που αγωνίστηκαν και συνεισέφεραν στην ανάδειξη του Εμπορικού Συλλόγου, συμβάλλοντας στην επιτυχημένη πορεία του.

Η ίδρυση του Συλλόγου

Στις 27 Οκτωβρίου 1916 δεκατρείς επιφανείς έμποροι της Θεσαλονίκης συνήλθαν με σκοπό να ιδρύσουν σύλλογο με την επωνυμία Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Το Πρακτικό της ίδρυσης Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει: «Συνελθόντες σήμερον οι κάτωθι υποφαινόμενοι εν τω Καταστήματι του Συνδέσμου Βιομηχάνων Μακεδονίας και συσκεφθέντες περί της ανάγκης της ιδρύσεως και εν Θεσσαλονίκη Εμπορικού Συλλόγου κατά το υπόδειγμα του εν Αθήναις λειτουργούντος τοιούτου, απεφασίσαμεν ομοθύμως πάντες την ίδρυσιν Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και εξελέξαμεν εξαμελή Επιτροπήν εκ των κ.κ. Γεωργίου Σαμαρά, Γ. Καρβουνίδου, Κύρου Κύρτση, Δήμου Παπακωνσταντίνου, Αντωνίου Τσιράκολου και Χαρ. Δάλλα δικηγόρου, εις ην επιτροπήν ανεθέσαμεν την Σύνταξιν του Καταστατικού και την πρόσκλησιν πάντων ανεξαιρέτως των εμπόρων Θεσσαλονίκης των επιθυμούντων να εγγραφώσι μέλη του Συλλόγου εις γενικήν συνέλευσιν προς επιψήφησιν του Καταστατικού και εκλογήν του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου.». Ακολούθησε  Γενική Συνέλευση, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 1916, η οποία ψήφισε το Καταστατικό και εξέλεξε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Αθανάσιος Μακρής, Αντιπρόεδρος:  Κύρος Κύρτσης, Γενικός Γραμματέας: Γεώργιος  Σαμαράς, Ταμίας:  Αντώνιος Τσι-ράκογλου, Έφορος: Νικόλαος Παπάζογλου, Σύμβουλοι: Δήμος Παπακωνσταντίνου, Γεώργιος  Πα-πακώστας, Σταύρος Γρηγοριάδης, Αθανάσιος Σερέφας, Δημήτριος Ρώμπαπας, Αχιλλέας Μα-ρίντσογλου, Δούκας  Σαχίνης. Το Καταστατικό περιγράφει ότι σκοπός του Συλλόγου είναι: «…η μέριμνα περί προαγωγής και αναπτύξεως του εμπορίου εν γένει, ως και των κατ ιδίαν συμφερόντων των Μελών του Συλλόγου.» και μέλη του Συλλόγου «…δύνανται να ώσιν έμποροι, εμποροβιο-μήχανοι, τραπεζίται, παραγγελιοδόχοι και αντιπρόσωποι εταιριών ασκούντες το επιτήδευμα αυτών εν Θεσσαλονίκη και έχοντες συμπληρωμένον το 18ον έτος της ηλικίας των».

 Με την ίδρυσή του ΕΣΘ, δημιουργήθηκε κινητικότητα έτσι ώστε μέχρι το 1924 να έχουν  εγγραφεί 1.301 μέλη. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του Καταστατικού δημιούργησαν το οριστικό πλαίσιο της διοίκησής του, με τη δημιουργία 28 εσωτερικών τμημάτων, ανάλογα με το είδος εμπορικής δραστηριότητας του καθενός επιτη-δευματία. Η παρουσία του ΕΣΘ υπήρξε σημαντική και στη δημιουργία του ΕΒΕΘ, το οποίο τροφοδότησε με προσωπικότητες του κλάδου του Εμπορίου. Πρώτος Πρόεδρος του ΕΒΕΘ, το 1919, εκλέχτηκε πάλι, ο Αθανάσιος Μακρής, ενώ οι σχέσεις του με το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Μακεδονίας και το ΕΒΕΘ παραμένουν διαχρονικά αλληλένδετες.

Η πυρκαγιά του 1917 και η αλλαγή της Εμπορικής Πολεοδομίας

Η ίδρυση, ωστόσο, του ΕΣΘ συμπίπτει με μια περίοδο δυσκολιών, με πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Το Αύγουστο του 1916 ξέσπασε το κίνημα της Εθνικής Άμυνας και λίγο αργότερα η χώρα εισήλθε στον πόλεμο, στο πλευρό της Αντάντ. Η Θεσσαλονίκη κατακλύσθηκε από τα συμμαχικά στρατεύματα  και το Σάββατο 5 (ν.ημερ.18) Αυγούστου 1917, από τις σπίθες της κουζίνας ενός σπιτιού στην οδό Ολυμπιάδος, ξέσπασε μια μεγάλη πυρκαγιά η οποία πολύ γρήγορα κατέκαυσε όλο το τότε κέντρο της πόλης καταστρέφοντας 4.101 ιδιοκτησίες και δημιουργώντας 72.000 πυροπαθείς.

Ο τομέας του εμπορίου δέχθηκε καίριο πλήγμα. Καταστράφηκε πλήρως η περιοχή που περιελάμβανε την Αγορά. Η πυρκαγιά επέφερε τεράστια προβλήματα στην εμπορική τάξη εξαιτίας της καταστροφής των εμπορευμάτων, της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων, της αποπληρωμής προμηθευτών κλπ. Πάμπολλα ήταν τα αιτήματα μελών του Εμπορικού Συλλόγου που ζητούσαν βεβαιώσεις, από το Σύλλογο, για την καταστροφή των εμπορικών τους καταστημάτων, προκει-μένου να τις χρησιμοποιήσουν στις τράπεζες, στις αρχές του κράτους ή στις ασφαλιστικές τους εταιρείες.  Πολλοί εμπορικοί οίκοι και καταστήματα δεν ξαναλειτούργησαν ποτέ, άλλοι, ωστόσο, αναγεννήθηκαν από τις τέφρες της πυρκαγιάς ή μετατράπηκαν και γιγαντώθηκαν, μέσα στο νέο, και αρτιότερο, πολεοδομικό συγκρότημα. Η πολεοδομία του εμπορίου της Θεσσαλονίκης άλλαξε ριζικά, τόσο μεταφορικά όσο και στην πραγματικότητα και χάρη στο δυναμισμό των εμπόρων της πόλης, η οικονομία δεν άργησε να ανασυγκροτηθεί.

Στην εποχή του ΑΠαγκοσμίου Πολέμου, η επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία έγινε εξαιρετικά δυσχερής, έτσι, ώστε ο ΕΣΘ να παρεμβαίνει συνεχώς στις υπη-ρεσίες του κράτους, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση και ομαλοποίηση της επιχει-ρηματικότητας. Τα προβλήματα που απασχολούσαν τον εμπορικό κόσμο ήταν κυρίως: η έλλειψη προϊόντων εξαιτίας των ελάχιστων εισαγωγών, οι επιτάξεις εμπορευμάτων για τους συμμάχους και τον ελληνικό στρατό, η μείωση των αποθεμάτων, ο τρόπος καθορισμού της τιμής ενός εμπο-ρεύματος και η αύξηση των τιμών από τη δημιουργούμενη έλλειψη και την κερδοσκοπία. Ο Σύλλογος ζητούσε: να αφεθεί ελεύθερο το εμπόριο με το εξωτερικό, να σταματήσει η απαγόρευση του εμπορίου με την Παλαιά Ελλάδα, να αποκατασταθεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία με το εσωτερικό, να δρομολογηθεί εμπορικό και επιβατικό τραίνο στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου και, τέλος, να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον τρόπο που θα διεξάγεται το εμπόριο με τη Σερβία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Σην ίδια περίοδο ο ΕΣΘ, εξαιτίας των μεγάλων γεωστρατηγικών ανακατατάξεων που συνέβαιναν, διαβλέποντας τον κίνδυνο για τους ελληνικούς πληθυσμούς της Μικράς Ασίας, της Θράκης και του Πόντου, και εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης Ειρήνης του 1919, απέστειλε έγγραφη έκκληση για τη διάσωσή τους, στα Εμπορικά Επιμελητήρια του Παρισιού, του Λονδίνου, της Ρώμης και της Νέας Υόρκης.

Κυρίαρχο, επίσης, αίτημα της εποχής, ήταν η ανάπτυξη του εμπορίου με τις Βαλκανικές χώρες. Η Μακεδονία και η Θράκη μετά την οριοθέτηση των συνόρων, έχασαν προς βορράν, το εδαφικό βάθος οικονομικής επιρροής που διέθεταν, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους. Τον Απρίλιο του 1920 ο Σταύρος Γρηγοριάδης, από τον Εμπορικό Σύλλογο και οι Αλέξανδρος Κράλλης και Μπεσουνσάν, από το ΕΒΕΘ, συνόδευσαν τον Γεώργιο Κοφινά, του Υπουργείου Οικονομικών, στη Σερβία, όπου συζήτησαν, με το Επιμελητήριο του Βελιγραδίου, και την κυβέρνηση της Σερβίας, καταλείγοντας σε μια σειρά απαραίτητων μέτρων για την ανάπτυξη του εμπορίου τα οποία, σήμερα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως το προΐμιο της συμφωνίας, για την ίδρυση της Σερβικής Ελευθέρας Ζώνης.

Η έλευση των προσφύγων και η επίδρασή της στην τοπική κοινωνία

Λίγα χρόνια αργότερα, εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής των πληθυσμών περίπου 100.000 πρόσφυγες κατέφυγαν στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό το οποίο στεγάστηκε αρχικά σε αστικά ανταλλάξιμα σπίτια ή περιμετρικά της πόλης σε νεόδμητους προσφυγικούς οικισμούς, οι οποίοι εξελίχθηκαν αργότερα σε ανεξάρτητους δήμους της μείζονος Θεσσαλονίκης.

Α΄ Εμπορικό Συνέδριο Μακεδονίας-Θράκης

Το 1924 το ενδιαφέρον του ΕΣΘ στράφηκε σε κινήσεις συντονισμού της εμπορικής τάξης για την καλύτερη εκπροσώπηση της, οργανώνοντας ένα συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη, για την ίδρυση Εμπορικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, και την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συμβούλιο της Πανεμπορικής Ενώσεως Ελλάδος. Στις συζητήσεις του συνεδρίου κυριάρχησε η προσπάθεια να χαραχθούν κοινές πολιτικές για την ανάπτυξη του εμπορίου και την απασχόληση των προσφύγων. Έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τις 16 Εμπορικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και το ΕΒΕΘ.  Συζητήθηκαν ζητήματα συγκοινωνιακά (Λιμενικά, Σιδηροδρομικά, Κατακευής και συντηρήσεως οδών, Ταχυδρομικά, Τηλεγραφικά, Τηλεφωνικά), το εξαγωγικό εμπόριο, το διαμετακομιστικό εμπόριο και φυσικά η εκλογή των εκπροσώπων για την Πανεμπορική Ένωση Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΘ Σταύρος Γρηγοριάδης, στην εναρκτήρια ομιλία του, έδωσε το περίγραμμα των προβλημάτων που αντιμετώπιζε το εμπόριο, υπογραμμίζοντας πως μόνο με την περιφερειακή ανάπτυξη, η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να βελτιωθεί. Αναφέρθηκε επίσης, στους πρόσφυγες  και στον ουσιαστικό ρόλο που μπορούσαν να διαδραματίσουν στην ανάπτυξη, καθώς πολλοί ήταν επιστήμονες, καλοί τεχνίτες ή έμποροις, βιομήχανοι και βιοτέχνες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό βιομηχανιών, υφαντουργίας, τροφίμων, καπνών και ταπητουργίας που ιδρύθηκαν στην δεκαετία 1925-1935 άνηκαν σε πρόσφυγες της Θράκης, του Πόντου, και της Μικράς Ασίας.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επικοινωνία με την ενδοχώρα και τα Βαλκάνια

Σημαντική παράμετρος ανάπτυξης του εμπορίου της Θεσσαλονίκης ήταν διαχρονικά το λιμάνι. Η προνομιακή γεωγραφική του θέση υπήρξε ο κυριότερος παράγων ανάπτυξής του, με βασικό προνόμιο την ενδοχώρα στην οποία αναφερόταν, εξυπηρετώντας τη διακίνηση αγαθών, προσώπων και ιδεών, προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Το 1925 λειτούργησε η Ελευθέρα Ζώνη Θεσσαλονίκης, το 1929 η Γιουγκοσλαβική Ελευθέρα Ζώνη και το 1930 τα δικαιώματα της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Εκμεταλλεύσεως του λιμανιού, πέρασαν στο Λιμενικό Ταμείο Θεσσαλονίκης. Διαρκές, ωστόσο, παρέμεινε το αίτημα του εμπορικού κόσμου, για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδος – Βουλγαρίας και μέσω γέφυρας στο Δούναβη, με την Ρουμανία και την Κεντρική Ευρώπη, σχέδιο που συζητήθηκε έντονα στη δεκαετία του ’30, αλλά δεν υλοποιήθηκε τελικά, εξαιτίας του πολέμου. Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετείχε στη διοίκηση, τη διαχείρηση, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του λιμανιού, μαζί με το ΕΒΕΘ και το Σύλλογο Βιομηχάνων. Πρώτος και για 23 χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπείας δηλ. του Διοικητικού Συμβου-λίου της Ελευθέρας Ζώνης Θεσσαλονίκης διετέλεσε ο Σταύρος Γρηγοριάδης.

Η ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως και η αναγέννηση της πόλης

Το 1926, δύο νέοι φορείς προστέθηκαν στην αναπτυσσόμενη πόλη, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην πνευματική και οικονομική ανάπτυξη. Το πανεπιστήμιο και η Διεθνής Έκθεση, στην ίδρυση και διοίκηση της οποίας ο ΕΣΘ έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, με την εγκατάσταση του νέου πληθυσμού και την ανοικοδόμηση, η Θεσσαλονίκη απέκτησε όψη δραστήριας ευρωπαϊκής πόλης. Παρόλο το δυνα-μικό της προφίλ όμως, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την ανεργία,  αποτέλεσμα της διεθνούς αλλά και εσωτερικής οικονομικής κρίσης. Η πόλη έζησε την πολιτικά ταραγμένη αυτή περίοδο, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα στρατιωτικά κινήματα, τη δικτατορία Μεταξά και την ανάπτυξη των φασιστικών οργανώσεων που στρέφονταν κατά του Εβραϊκού πληθυσμού της. Σημαντικά επι-τεύγματα της περιόδου αυτής ήταν η γενική εφαρμογή της οκτάωρης εργασίας, η δημιουργία του ΤΑΕ και του ΙΚΑ, αλλά και η καθιέρωση του θεσμού των εκπτώσεων, το 1938, για την εφαρμογή των οποίων ο ΕΣΘ έπαιξε κυρίαρχο ρόλο.

Η πολεμική δεκαετία (1940-1950)

Σκληρή υπήρξε η δοκιμασία της δεκαετίας που ακολούθησε, με την γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο. Με την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων, το 1941, οι ναζί επίταξαν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, λεηλάτησαν τα καταστήματα και την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ξεπεράσουν τις 30.000. ενώ πολλοί κάτοικοι πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. Η γερμανική κατοχή επέφερε τη μετάλλαξη της οικονομίας και του εμπορίου και έθεσε τον ΕΣΘ σε ετοιμότητα. Από το 1942 μέχρι το 1949, πρόεδρος ήταν ο Αλέξανδρος Λέτσας, αντιμετωπίζοντας όλα τα σοβα-ρά γεγονότα της πολεμικής δεκαετίας. Ο Λέτσας δεν υπήρξε μια απλή περίπτωση προέδρου. Ήταν η αψευδής εικόνα του επίμονου Δυτικομακεδόνα που αγωνίστηκε κόντρα σε όλα τα γεγονότα για τις ιδέες του.  Επωμίσθηκε το βαρύτατο έργο της εκπροσώπησης του ΕΣΘ, στην δυσκολότερη στιγμή από την ίδρυσή του. Οι εκπρόσωποι του εμπορίου αγωνίσθηκαν για να εμποδίσουν τη διόγκωση του μαυραγοριτισμού, παρά τις κατηγορίες εναντίον τους, να συγκρατήσουν τις τιμές και να ενισχύσουν με δράσεις αλληλεγγύης την επιβίωση των ανήμπορων, πεινασμένων κατοίκων της πόλης και κυρίως των παιδιών με τη λειτουργία παιδικών συσσιτίων.

Ο διωγμός των Εβραίων

Ισχυρό πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης υπήρξε ο διωγμός των Εβραίων. Η παρουσία τους στην επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστή, διαχρονική και σημαντική. Στον Εμπορικό Σύλλογο, αμέσως μετά την ίδρυσή του, εγγράφηκαν, πολλοί Εβραίοι έμποροι, εκλεγόμενοι και στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η Εβραϊκή Κοινότητα της πόλης έχασε σχεδόν 50.000 από τα μέλη της, εξαιτίας των ναζιστικών διωγμών. Πολλές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ με διαταγή των γερμανικών αρχών Κατοχής, όσοι είχαν το εβραϊκό θρήσκευμα διαγράφτηκαν από τους επαγγελματικούς Συλλόγους και τα Επιμελητήρια στα οποία συμμετείχαν. Τον Μάρτιο του 1943 ο εβραϊκός πληθυσμός, οδηγήθηκε στα κρεματόρια της Πολωνίας. Ο φόρος αίματος που πλή-ρωσε η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε τραγικός αφού έχασε, σχεδόν, το 1/3 του πληθυσμού της.

Επταπύργιο

Μια δράση αλληλεγγύης του ΕΣΘ, που αξίζει μνείας, αφορά τους φυλακισμένους του Επταπυργίου. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Αλέξανδρο Λέτσα, ο οποίος επισκέφθηκε τις φυλακές, στις αρχές του 1943, διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων και τις άμεσες ανάγκες τους και απέστειλε ένα μακροσκελές υπόμνημα, στον Υπουργό Γενικό Διοικητή Μακεδονίας, τον οποίο κάλεσε να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Στο υπόμνημα αναφέρονται προβλήματα καθαριότητας, ανεπάρκειας του δικτύου ύδρευσης, έλλειψη καύσιμης ύλης, έλλειψη ένδυσης και υπόδησης των εγκλείστων, όπως και ζητήματα ασθενειών που επικρατούσαν. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν σε φυλακισμένους εμπόρους, καταδικασμένους σε αυστηρές ποινές για αγορανομικές παραβάσεις, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την αποφυλάκισή τους. Αμέσως, ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής χρημάτων και αγαθών, μεταξύ των εμπόρων για την ενίσχυση των φυλακισμένων, που απέδωσε 5.000.000 δραχμές, τα οποία διατέθηκαν «δια την προμήθειαν απαραιτήτων ειδών κλινοστρωμνής, ενδύσεως και υποδήσεως και την διάθεσιν αυτών εις τους αποδεδειγμένως απόρους εκ των κρατουμένων». Ο Λέτσας, ωστόσο, που αγωνίστηκε για τους φυλακισμένους της Κατοχής, συνελήφθη όμηρος από το ΕΑΜ και εκτοπίστηκε στην Αριδαία, το 1944, για 104 μέρες, μαζί με τον Αλ. Κράλλη, Πρόεδρο τότε του ΕΒΕΘ. Απελευθερώθηκαν από τους Άγγλους μετά την υπογραφή της συνθήκης της Βάρκιζας

(1950-1980)

Στη δεκαετία του ’50, οι διοικήσεις του ΕΣΘ αγωνίστηκαν για τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του εμπορίου και για την προάσπιση του κλάδου. Το Γ΄ Πανεμπορικό Συνέδριο του 1949, προσπάθησε να καταγράψει τις ανάγκες του μεταπολεμικού εμπορίου και τις λύσεις που έπρεπε να βρεθούν για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, και την ανασυγκρότηση. Η ουσιαστική εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάκαμψη της πόλης άρχισε στη δεκαετία του ’60, με την εγκατάσταση των μεγάλων βιομηχανικών συγκροτημάτων: Esso Pappas, των Χημικών Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, της tekossa, της Goodyear, της Ethyl Hellas, ενώ την ίδια περίοδο, το λιμάνι, με την επέκταση του, διπλασίασε την εμπορική και ναυτιλιακή κίνηση και έγινε το πρώτο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας.

  • Το 1958, οι εμπορικοί σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, συγκρότησαν το Συντονιστικό Συμβούλιο Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος, το οποίο εξελίχθηκε στην Ένωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος (ΕΕΣΕ), που είχε μορφή Ομοσπονδίας. Παράλληλα δημιουργήθηκε και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΣΚΑΜΘ). Απότοκος όλων αυτών των εξελίξεων ήταν η ίδρυση, το 1994, της ΕΣΕΕ, η οποία το 2014 μετονομάστηκε σε Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, περιλαμβά-νοντας και επίσημα στouς κόλπους της και μη αμιγώς εμπορικές, νέες δραστηριότητες, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Η Μεταπολίτευση

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974 και την εισδοχή της χώρας στην ΕΟΚ (1981) ξεκίνησε μια νέα πορεία, που έδωσε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και στο εμπόριο. Η περίοδος συνδέεται με γεγονότα, όπως: το 4ο Πανεμπορικό Συνέδριο, μέρος των εργασιών του οποίου παρακολούθησαν ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και πολλοί Υπουργοί, το συνέδριο για την εφαρμογή του ΦΠΑ,  τη μεταστέγαση των γραφείων του Εμπορικού Συλλόγου, από το κτίριο του ΕΒΕΘ, στο κτίριο της πλατείας Μοριχόβου, ενώ, δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια δημιουργίας εμπορικού κέντρου χονδρεμπορίου, στη Δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Αξιόλογα, επίσης, επιτεύγματα υπήρξαν σε θέματα φορολογίας, ασφάλισης και επαγγελματικής στέγης. Ο νόμος 1712/1987 περί εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων δημιούργησε την ανάγκη τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου. Επήλθαν, λοιπόν, αλλαγές στην διοίκησή του: καταργήθηκαν τα εσωτερικά τμήματα,  όργανα διοικήσεως είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διοικητική Επιτροπή, ενώ αρχαιρεσίες για την εκλογή μελών του Δοικ. Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την ομοσπονδία, γίνονται κάθε τρία χρόνια.

Κατά την ίδια περίοδο ο ΕΣΘ αντιλαμβανόμενος την μεγάλη αλλαγή στην οικονομία και στις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές, που επέφερε η υιοθέτηση του Φ.Π.Α. μελέτησε, και σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, προετοίμασε κατάλληλο ενημερωτικό υλικό και υλοποίησε μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης των εμπόρων της Θεσσαλονίκης για τη φιλοσοφία, τη δομή και την εφαρμογή του νέου φόρου.

Συνθήκη του Μάαστριχτ

Το 1992 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις νέες διατάξεις που προέβλεπε για την ενιαία αγορά, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και κυρίως το νέο, ενιαίο νόμισμα, το ΕΥΡΩ, ο ΕΣΘ προετοίμασε και υλοποίησε εκστρατεία ενημέρωσης των εμπόρων της Θεσσαλονίκης και των μελών της Ομοσπονδίας, για τον επηρεασμό του εμπορίου από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη (2001). Αξιοποίησε προγράμματα εκπαίδευσης για τα μέλη του και τα στελέχη των επιχειρήσεών τους, σε θέματα τεχνολογίας, διεθνούς εμπορίου, ξένων γλωσσών και διακρατικού εμπορίου με τις γειτονικές χώρες. Προσέφερε τεχνογνωσία και βοήθησε καθοριστικά στην πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στους Συλλόγους της Ομοσπονδίας, και συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ), το 1995. Το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΚΑΕΛΕ αναπτύσσει προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελμα-τικής κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων, επαγγελματικής συμβουλευτικής φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καλύπτοντας όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας.

  • Οι διοικήσεις των τελευταίων, περίπου 30, ετών πέτυχαν τη διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και τους φορείς του κράτους, όπως επίσης με τις Υπηρεσίες και τους Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατήρησαν στενές επαφές με παράγοντες των παρευ-ξείνειων χωρών, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊ-τζάν. Σημαντικές δράσεις των τελευταίων ετών που πραγματοποιήθηκαν είναι:
  • Ο εορτασμός 80 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου
  • Η οργάνωση εκδήλωσης με ομιλητή τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου και θέμα «Η πρόκληση των Νέων Αγορών».
  • Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εμπορίου και Διανομής (1997) που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.
  • Το Α΄ Συνέδριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (1999) με θέμα «Επιχειρήσεις στην ψηφιακή οικονομία» και σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Τιμώμενοι ομιλητές του Συνεδρίου υπήρξαν οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί: Μιχάλης Δερτούζος – του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουχέτης  και  Γεώργιος Μητακίδης – Δ/τής της 23ης Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε.

 

Η Περίοδος 2001 – σήμερα

  • Από τις αρχές του 21ουαιώνα, η Θεσσαλονίκη υπέστη, και αυτή, την αλλαγή στη δομή της αγοράς, με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εμπορικών κέντρων, καθώς και την μεταφορά μεγά-λου μέρους της εμπορικής δραστηριότητας σε μη παραδοσιακού χαρακτήρα εμπορικές επιχειρή-σεις, γεγονός που στέρησε την αγορά της πόλης από τους πολλαπλασιαστές που λειτουργούσαν δυναμικά στην ανάπτυξη και επιβίωση των Μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Ο ΕΣΘ προβληματίστηκε και ανέλυσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των «νέων αγορών» στην περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, και πρότεινε στους επιχειρηματίες, των παραδοσια-κών εμπορικών καταστημάτων του κέντρου, ένα «έξυπνο διευρυμένο και συνεχές ωράριο λειτουργίας της αγοράς».  Το 2005 ξεκίνησαν δράσεις, με στόχο τη διατήρηση και επανδρο-μολόγηση των παραδοσιακών αγορών, την αντιμετώπιση του οξυμένου ανταγωνισμού και την ισχυροποίηση της θέσης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, όπως: Καμπάνιες με δώρα και παροχές στους καταναλωτές: Αυτοκίνητα, Δωροεπιταγές,  διακοπές  και συνδυαστικές κινήσεις για τη δημιουργία ελκυστικότερης αγοράς και την προσέλκυση του κοινού, οργανώνοντας καλλιτε-χνικά δρώμενα, καλώντας τις επιχειρήσεις για extra παροχές και προσφορές.
  • Τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Πραγμαποιήθηκαν, επίσης, δράσεις για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Εκτυπώθηκε τουριστικός οδηγός, με χρηστικές πληροφορίες, παράχθηκε οδηγός της Θεσσαλονίκης σε CD, τοποθετήθηκαν στερεογραφικοί χάρτες και info-points σε σημεία αναφοράς της πόλης, ενώ, κατά την άφιξη Κρουαζιερόπλοιων, οι τουρίστες ενημερώνονται με χάρτες και πληροφορίες για την αγορά της πόλης. Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε τριήμερο εκδηλώσεων, το μήνα που πέρασε, για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη. Μια πρωτοβουλία του ΕΣΘ, που συνδιοργανώθηκε με την Ι. Μητρόπολη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στόχευε στην ανάδειξη της βυζαντινής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης και στην αξιοποίησή της για την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.

  • THESS MALL

Και τέλος, φυσικά το THESS MALL, με σύνθημα «Η καρδιά κτυπά στο Κέντρο», πρόγραμμα στο οποίο συμπεριλήφθηκε η Θεσσαλονίκη, μαζί με άλλες έξι πόλεις της Ελλάδας, στην κοινή δράση «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ». Το έργο αυτό,  αποτέλεσε ένα στοίχημα για τη στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας, αλλά πρωτίστως την καλύτερη εξυπηρέτηση και τόνωση του ψυχολογικού κλίματος των καταναλωτών.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Στη συγκυρία των τελευταίων ετών, συρρίκνωσης της εμπορικής δράσης, στην περίοδο των μνημονίων και των capital controls, ο ΕΣΘ προσπαθεί να αντιπαρέλθει τη δύσκολη αυτή εποχή, με νέες ιδέες για την τόνωση της αγοράς, βλέποντας πάντα μπροστά. Διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και την αξιοσύνη, να ξεπερνά τις δυσκολίες και να προτείνει λύσεις για την προώθηση της επιχει-ρηματικότητας.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονούμε, ότι η εμπορική τάξη της Θεσσαλονίκης στήριξε διαχρονικά αυτή την πόλη, με ποικίλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τις περισσότερες διοικήσεις του Συλλόγου αποτελούσαν προσωπικότητες που διακόνησαν όχι μόνο τον Κερδώο Ερμή, γιατί οι έμποροι της Θεσσαλονίκης είναι ενεργοί πολίτες, που στήριξαν και στηρίζουν με τη συμμετοχή και τη δράση τους, σωματεία, φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα αυτής της πόλης, ως μέλη ή πρόεδροι Συμβουλίων, εισφέροντας την ηθική, οικονομική και υλική τους συμπαράσταση.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το σύνθημα του φετεινού ιωβηλαίου είναι ακριβώς αυτό:

Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: εκατό Χρόνια Μπροστά.